3 kuukauden tauon jälkeen päästiin viimein paimentamaan. Mukaan lähti koiruudet Iisa ja Hippu Mian kanssa sekä paimenpojaksi mieheni Jani (kuvia ottamaan...). Keli oli ihan ok, oli ainakin sateeton sää, kylmyyttä toi tuuli. Ei ole nää säät suosineet tänä kesänä, ei.

Meitä ennen siellä oli bordercollie vauhdissa ja Mia meni Hipun kanssa sen jälkeen. Hippu oli aivan ilmiömäinen. Se oikeasti paimensi ja Mian tuntemuksia kannattaa käydä lukemassa seuraavassa osoitteessa: www.hippuset.vuodatus.net .

No me aloitettiin Iisan kanssa. Vähän oli ekalla "kierroksella" hakemista ja Iisa jopa kaksi kertaa päätti käydä Janin luona kääntymässä. Iisa ei ollut kuulolla, mutta takaisin sille oli tullut se tekemisen riemu. Iisan tyyli paimentaa on kiertää lauma melko kaukaa ja VAUHDILLA joten ainakin se sai juosta. Olin ohjaajamme Kumpusalmen Sinikan kanssa lauman edessä ja Iisaa ohjattiin kiertämään laumaa takana tulematta eteen...siis sanotaankohan sitä että se työntää laumaa takaa..? (on mulla nämä termit vielä hakusessa..) Tässä pari kuvaa.

 

1857481.jpg

Iisa ihmettelee, taasko täällä ja mitä pitikään tehdä?!

1857484.jpg

Ja täällä mennään vauhdilla...

1857489.jpg

"Kierrä", "Taakse"...

Paimentaminen ei ole mitenkään helppoa, ainakaan ohjaajalle. Minä kävelin välillä ihan omia polkuja ennenkuin Sinikka sai uskomaan ettei minun tule kiertää lampaita vaan ohjata niitä edestä ja koira kiertää ja tuo ne... Toinen yritys onnistui jo paljon paremmin. Iisa ei keväällä oikein ottanut käskyjä vastaan ja keskittyi enemmänkin herkuttelemaan lampaanpapanoilla (YÖK!!!!) ja teki kaikkia muita juttuja kuuntelematta ohjaajaa. Siltä oli jotenkin into poissa, joskin luulen että sillä oli juoksut tulossa ja se oli muutenkin koko toukokuun aika omituinen =).

Eli toisella yrityksellä jatkettiin mistä ekassa aloitettiin ja nyt Iisa jo teki töitä. Se kiersi käskystä laumaa ja ohjasi sitä ihan ok. Iisa on ajoittain liian kovapäinen ja sitä pitää käskyttää aika kovasti, mutta kyllä sillä se tekemisen halu löytyy. Olen ihan tyytyväinen päivän antiin ja paimenpoikammekin kehui että toinen kierros näytti jo hyvältä työskentelyltä. Pienin askelin eteenpäin ja koulutusta vaan lisää ja lisää. Laitan tähän lisää kuvia maanantailta. Nämä kaikki kuvat ovat siis Jani Raution ottamia.

1857510.jpg

1857512.jpg

1857513.jpg

1857515.jpg

1857517.jpg

Tälläinen "lähetys kiertämään / taakse" on mielestäni aivan loistavaa harjoitusta myös agilityä ajatellen. Muutenkin toi paimennus on aivan äärettömän hyvä keino parantaa koirakon suhdetta, koska ohjaajan tulee olla siinä tärkeämpi kuin vietti, eli töitä pitää tehdä ohjaajalle eikä itselleen.

Suosittelen kaikkia paimen- / lammaskoirien omistajia kokeilemaan lajia. Ainakin Sinikka on ihminen joka haluaa "kaikenrotuisia koirakoita" ohjata ja neuvoa. Olipa kivaa ja ensi maanataina uudelleen. Toivottavasti kelit jatkuvat sellaisina että keretään viedä kurssi loppuun nyt syksyn aikana.